Op deze pagina vindt u alle activiteiten die met muziek en zang te maken hebben en in de Grote Kerk plaats vinden.

Actief in het organiseren zijn o.a.
- de taakgroep Kunst en cultuur
- Stichting Orgelconcerten Grote Kerk te Drachten
Voor informatie, mail de betreffende commissie in de map "Contact"

Zaterdagmiddag Concert/ Activiteit 16.00 uur
Naast het bezichtigen van de tentoonstelling Zonnestelsel zal er elke zaterdagmiddag een activiteit zijn om 16.00 uur in de Grote Kerk

9 december: CHI RHO Het Kerstverhaal in tekenfilm

Een leuke manier om naar het kerstverhaal te kijken en luisteren met uw kind of kleinkind.
Hieronder een korte toelichting:
Cora en haar vrienden zijn aangekomen in Betlehem op de dag voor Kerst. Ze horen van Hreels duister plan om baby Jezus te Ontvoeren en ze gaan onmiddellijk op zoek om Jozef en Maria te waarschuwen, maar Hreel is hen voor… Wat moeten ze doen om het kerstfeest te redden? Gelukkig heeft Cora een idee.

16 december: FF o.l.v Jannie Geertsema
FF zingt op 16 december muziek van: Britten, Saint-Saëns, Rutter, Willcocks, Bortnianski en Hamilton.
Ze zijn een enthousiast koor wat bestaat uit 13 leden. Zij zingen meestal 3 of 4 stemmige klassieke a-capella muziek.

Foto ff jpg

23 december: Drachtster Cantorij

Aafke Stegeman van-Dijk
Kerkelijk werker Grote Kerk

Orgelconcerten
De commissie “Orgelconcerten Grote Kerk” organiseert vanaf 1 maart 2017 elke eerste woensdag van de maand een concert. Alle concerten beginnen om 20.00 uur. Entree € 8.00. De commissie “Orgelconcerten Grote Kerk” kan terugzien op een geslaagd 2016. De orgelconcerten werden goed bezocht. Vanaf 2017 worden de concerten (eerst voorlopig) verplaatst naar de woensdagavond. Dit om plaats te maken voor de Drachtster Cantorij die graag hun wekelijkse repetities in de Grote Kerk willen houden. Als de concerten ook op woensdagavond goed bezocht worden, blijven de concerten op de woensdag.

Een blauwe hemel
Als René Romijn (Den Haag 1948) de Lutherse kerk in Hoorn heeft bezocht, daarbinnen in stilte heeft gezeten, krijgt hij, zoals vaker in oude kerken, inspiratie om over deze kerk een gedicht te schrijven.
“Een blauwe hemel” wordt de titel.
Aukje de Bildt kende het werk van René Romijn en verzocht hem een boekje met “kerkpoëzie” te maken ten bate van de Grote Kerk. René die reeds enkele bundels had gepubliceerd, zoals ”Een beetje Krook en Krom” en “Die achter Hem liep”, besefte direct dat bij zijn kerkgedichten passende illustraties niet zouden misstaan. Hij zocht contact met zijn oud-college Bart Dertien (Assen 1951). Bart die biologie en geologie in Groningen had gestudeerd, was evenals René (theologie in Utrecht) jarenlang als docent aan het Liudger in Drachten verbonden geweest .Als 16-jarige begon hij met fotograferen en in 1972 richtte hij zijn donkere kamer in. Zijn Opa was architect geweest en had veel bouwtekeningen in blauwdruk gemaakt. Toen hij daaraan terugdacht, kwam het idee bij hem op zijn foto’s in blauwdruk te realiseren.
Bij veertien oude kerken had René Romijn gedichten geschreven. Bart ging op stap met zijn apparatuur. Hij reisde o.a. naar Deventer, Schiedam, Bolsward en Hoorn. Hij maakte er foto’s met sprekende details: collectezakken met hengel, een pelikaan die haar jongen voedt (symbool voor Christus)
Door de samenwerking van deze heren is er een aantrekkelijk boekje ontstaan, onder de titel” zij dragen muren met verhalen”. Het is voor € 10.- te koop in de Grote Kerk en/of via dhr. R. Romijn.
Gedichten en blauwdrukken vormen een smaakvol geheel. Een blauwe hemel komt in het verschiet bij het aandachtig lezen.
De woorden uit het gedicht ”Grote kerk”……….

….laven zij zich in stilte
aan de kracht van een geopend boek
en putten moed
uit een glimp van eeuwigheid….

vormen een goede illustratie van wat de lezer geboden wordt.
J.H.J. Meijer

Promotieconcert CD Rein Ferwerda

Op vrijdag 8 februari 2013 werd de eerste CD van Rein Albert Ferwerda overhandigd aan dhr. Maarten Seijbel. Maarten Seijbel is voorzitter van Bestuur van de Stichting Nationaal Historisch Orgelmuseum en voorzitter van de Stichting tot behoud van het Nederlandse orgel.
De CD is opgenomen tijden de muziekestafette in het weekend van 29 september 2012 in de Grote Kerk. Rein Ferwerda bespeelde toen 14 uren lang het Hillebrandorgel en improviseerde alle 150 psalmen. Van deze 150 psalmen is een compilatie gemaakt. Van deze compilatie is een CD gemaakt. Heel bijzonder omdat er geen orgelmuziek van het Hillebrandorgel op CD meer beschikbaar was. De CD is verkrijgbaar in de Grote Kerk en kost € 12,50. U kunt ook de CD thuisgestuurd krijgen door overmaken van € 15,30 per CD op NL52INGB0000819995 t.n.v. M. Visser. Vergeet niet bij telebankieren uw adres te vermelden.

Hillebrandorgel van de Grote Kerk.
U kunt  donateur worden van het Hillebrandorgel door het overmaken van een jaarlijkse donatie (minimaal € 10.00 per jaar) t.n.v. Stichting Vrienden van de Grote kerk te Drachten o.v.v. commissie Orgelconcerten Grote Kerk  (bank nr. NL23RABO0157730662).
U wordt dan op de hoogte gehouden van de activiteiten rondom het orgel.
De berichten met betrekking tot de orgelconcerten Grote Kerk staan in het vervolg onder Drachten Bovenwijks.
Namens de orgelcommissie,
Klaas van Marrum