Op deze pagina vindt u activiteiten die met muziek en zang te maken hebben en in de Grote Kerk plaats vinden.

Actief in het organiseren zijn o.a.
- de taakgroep Kunst en cultuur
- Stichting Orgelconcerten Grote Kerk te Drachten

Cantate concert Vocalibre 22 april om 16 uur
Op zondag 22 april om 16.00 uur worden in de Grote Kerk de Bach cantates BWV 21 en 131 uitge-voerd bestemd voor "willekeurige gelegenheden"(per orni tempore) door vocaal ensemble Vocalibre o.l.v. Egbert Klazenga. Medewerking verlenen barokensemble Eik en Linde uit Amsterdam., Jochum Schuurman (contunuo), Christy Luth (sopraan), Lúswin Hiemstra (tenor) en Peter Hogenhuis (bas).

Cantate BWV 131 Äus der Tiefen rufe ich Herr zu dir" is naar alle waarschijnlijkheid de oudst bewaard gebleven cantate van Bach die hij voltooide in 1708. Hij was toen organist in Mühlhausen en waagde zich voor het eerst aan vocale kerkmuziek. Dat deed hij toen nog netjes volgens compositieregels van het 'geistliche Konzert'. Recitatieven ontbraken nog in die tijd. Deze cantate heeft één doorlopende tekst, nl. die van de Lutherse psalm 130. Na 1712 veranderde zijn stijl en dat is goed te merken in cantate 21 "Ich hatte viel bekümmernis". Ook deze behoort tot de vroege cantates en kende een eerste opvoering in 1714. Het is een lange cantate met maar liefst 11 delen, waarvan tijdens dit concert de eerste 9 worden uitgevoerd. Net als in cantate 131 ligt in de eerste delen het accent op bezorgdheid en bekommernis. Dit wordt gevolgd door muziek van troost en hoop in de laatste delen: "Was helfen uns die schweren Sorgen, denn der Herr tut dir Guts". De muziek is afwisselend gedragen, opgewekt, verstild, furieus, maar telkens ontroerend mooi. Precies zoals we dat gewend zijn van muziek uit de barok, gekenmerkt door de muzikale uitbeelding van emoties en gevoelens. Kortom, de perfecte ingrediënten voor een heerlijke muziekmiddag in de Grote Kerk.
Toegang tot dit concert kost € 10,00. Kaarten in de voor verkoop via mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 06 13 13 28 70. Meer informatie: www.vocalibre.nl

Namens de taakgroep Kunst en Cultuur,
Ankie Hofman en Klaas van Marrum

Jaaroverzicht Orgelconcerten
De commissie orgelconcerten organiseert elke eerste woensdag van de maand een concert (in no-vember op vrijdag i.v.m. dankdag)
2 mei Gert van Hoef
6 juni Minne Veldman
4 juli Martin Zonnenberg
1 augustus Geen concert
5 september Martin Mans
3 oktober Jochem Schuurman
2 november (vrijdag) Everhard Zwart
12 december Martin Mans Formation, Orgel, solo en samenzang

Alle concerten beginnen om 20.00u. en de entree prijs bedraagt € 8,00 (m.u.v. 12 december € 10,00)
namens de commissie orgelconcerten Grote Kerk

Promotieconcert CD Rein Ferwerda
Op vrijdag 8 februari 2013 werd de eerste CD van Rein Albert Ferwerda overhandigd aan dhr. Maarten Seijbel. Maarten Seijbel is voorzitter van Bestuur van de Stichting Nationaal Historisch Orgelmuseum en voorzitter van de Stichting tot behoud van het Nederlandse orgel.
De CD is opgenomen tijden de muziekestafette in het weekend van 29 september 2012 in de Grote Kerk. Rein Ferwerda bespeelde toen 14 uren lang het Hillebrandorgel en improviseerde alle 150 psalmen. Van deze 150 psalmen is een compilatie gemaakt. Van deze compilatie is een CD gemaakt. Heel bijzonder omdat er geen orgelmuziek van het Hillebrandorgel op CD meer beschikbaar was. De CD is verkrijgbaar in de Grote Kerk en kost € 12,50. U kunt ook de CD thuisgestuurd krijgen door overmaken van € 15,30 per CD op NL52INGB0000819995 t.n.v. M. Visser. Vergeet niet bij telebankieren uw adres te vermelden.

Hillebrandorgel van de Grote Kerk.
U kunt  donateur worden van het Hillebrandorgel door het overmaken van een jaarlijkse donatie (minimaal € 10.00 per jaar) t.n.v. Stichting Vrienden van de Grote kerk te Drachten o.v.v. commissie Orgelconcerten Grote Kerk  (bank nr. NL23RABO0157730662).

U wordt dan op de hoogte gehouden van de activiteiten rondom het orgel.
De berichten met betrekking tot de orgelconcerten Grote Kerk staan in het vervolg onder Drachten Bovenwijks.
Namens de orgelcommissie,
Klaas van Marrum