Op deze pagina vindt u activiteiten die met muziek en zang te maken hebben en in de Grote Kerk plaats vinden.
Actief in het organiseren zijn o.a.
- de taakgroep Kunst en cultuur

Oproep aan alle zangliefhebbers PGDrachten-breed
De Eredienstcommissies van Zuid, West en Oost hebben het plan opgevat om op 15 en 22 december - 3e en 4e Advent - een Drachten-breed koor in te zetten bij drie diensten in verschillende kerken.
Het is de bedoeling dat gemeenteleden van alle wijken hier aan mee doen.
Belangstelling? Meer informatie kunt u vinden onder de rubrieken van PGDrachten bij de Algemene berichten.

Zaterdag 17 augustus 20.00 uur concert Zomeracademie in de Grote Kerk
Op deze zaterdagavond is er een zeer gevarieerd deelnemersconcert, met als één van de hoogtepunten de zesde symfonie van Beethoven door het Zomeracademie orkest o.l.v. David Rabinovich. Dit concert is een onderdeel van de Zomeracadenie in het Kamelklooster.

Apollo Zomeracademie met concerten en masterclasses in Drachten
Activiteiten in het Karmelklooster, de Grote Kerk en in de dorpskerk van Rottevalle

Muziek maken van s ‘morgens vroeg tot ’s avonds laat en als je niet musiceert ga je naar andere die musiceren luisteren. Dat is wat de Apollo Zomeracademie van 11 t/m 18 augustus is. Muziek is pas muziek er ook naar geluisterd wordt daarom zijn er in deze week een tal van concerten. Niet alleen door de cursisten maar ook de leden van het Apollo Ensemble, de docenten, geven concerten.

Meer dan 60 amateurs en professionele musici van binnen- en buitenland worden deze week intensief gecoacht door leden Apollo Ensemble. Het accent ligt op kamermuziek. De hele week zijn er openbare activiteiten.
Maandag 12 augustus speelt het Apollo Ensemble het openingsconcert in de kapel van het Karmelklooster, met Franse muziek voor blazers van rond 1900 op de originele Franse instrumenten uit die tijd.
Aanvang van het concert is 20:00 uur.

Dinsdag 13 augustus. Workshop – Effectief studeren door Robert de Bree
Aanvang 20:00 uur Karmelklooster Drachten

Woensdag 14 augustus. Prima vista! Van blad spelen in praktijk. O.l.v. Cassandra Luckhardt
Aanvang 20:00 uur. (vooraf aanmelden) Karmelklooster Drachten

Donderdag 15 augustus, Luisterlab Een concert met het beroemde piano kwintet van Mozart. Na deze avond zit dit meesterwerk in uw muziekgeheugen gegrift! Samen met de musici zoekt ,bekijkt en beluistert u alle bijzonderheden die Mozart in dit werk verstopt heeft. Marion Boshuizen fortepiano blazers van het Apollo Ensemble op historische instrumenten uit de tijd van Mozart.
Aanvang 20:00 uur Dorpskerk Rottevalle

Vrijdag 16 augustus van In het wooncentrum de Warrenhove , concert door de cursisten van de Zomeracademie
Aanvang 15:30 uur duurt tot 16:30 uur Warrenhove Drachten

Zaterdag 17 augustus is er een zeer gevarieerd deelnemersconcert, met als één van de hoogtepunten de zesde symfonie van Beethoven door het Zomeracademie orkest o.l.v. David Rabinovich.
Aanvang 20:00 uur. Dit concert vindt plaats in de Grote Kerk Drachten.

Zondag 18 augustus. Het feestelijke slotconcert van de Apollo Zomeracademie. Hier krijgt u een selectie te horen van wat er gedurende de week door de deelnemers is ingestudeerd.
Aanvang11:00 uur in de kapel van het Karmelklooster.

Kaarten voor de concerten en workshops zijn via internet te bestellen of aan de zaal te verkrijgen.
Meer informatie kunt u vinden bij de agenda van de website www.apollo-ensemble.nl en www.karmelklooster.nl

Jaaroverzicht Orgelconcerten
De commissie orgelconcerten organiseert elke eerste woensdag van de maand een concert 

Orgelconcerten
4 september; Everhard Zwart
2 oktober; Harm Hoeve
30 oktober; Minne Veldman
11 december; Kerstconcert, koor en samenzang koor en organist nog niet bekend

Commissie 200 jaar Hillebrand
Hierbij wil de Commissie 200 jaar Hillebrand Grote Kerk jullie informeren.
De commissie bestaat uit Klaas van Marrum en Joop Laméris (Stichting Orgelconcerten Grote Kerk), Ankie Hofma (samen met Klaas van Marrum Taakgroep Cultuur Grote Kerk) en Aukje de Bildt.
In 2020 heeft het Hillebrandorgel van de Grote Kerk 200 jaar bestaan; het orgel werd in 1820 in de kerk geplaatst, terwijl de bouw van de kerk in 1743 plaatsvond.
De Stichting Orgelconcerten Grote Kerk en de Taakgroep Cultuur van de Grote Kerk heeft, om dit te vieren, voor 2020 een aantal activiteiten georganiseerd.
Wij willen u daar graag nu al van op de hoogte brengen, voor een betere afstemming met diverse activiteiten binnen de PGDrachten.
We noemen een aantal van de activiteiten:
- 22 februari 2020: openingsconcert door het Bachkoor o.l.v. Hoite Pruiksma; ze spelen en zingen enkele cantates van Bach.
- veertigdagentijd 2020: paasoratorium van Marijke de Bruijne, uit te voeren door amateurzangers en musici o.l.v. Henk Bijma; oproep om mee te doen volgt in december in Geandewei.
- door het hele jaar 2020: een zevental orgelconcerten.
- mei/juni 2020: optreden jongeren van de Friese Poort o.l.v. Jellegeert Postma.
- sept./okt. 2020: Polle de orgeljongen; alle schoolkinderen van de groepen 4, 5 en 6 van de scholen uit Smallingerland worden uitgenodigd om dit festijn mee te komen vieren. Om erbij te kunnen zijn geldt: Meld je snel; vol is vol. Er zijn geen kosten aan verbonden.
- feestweekend van 22 t/m 25 oktober: op 22 oktober 1820 werd het orgel ingewijd.
Op het ogenblik zijn we druk met de organisatie van de activiteiten. Alles ligt nog niet exact vast. Voor 1 juli hopen we het totaalprogamma rond te hebben.
Te zijner tijd vindt u meer informatie in Geandewei, op posters en in de berichten in de verschillende media.
Mocht u meer willen weten dan is een telefoontje of mailtje natuurlijk welkom.
Wij dachten dat het goed was u nu al op de hoogte te brengen.
Namens de Commissie 200 jaar Hillebrand,
Aukje de Bildt

Promotieconcert CD Rein Ferwerda
Op vrijdag 8 februari 2013 werd de eerste CD van Rein Albert Ferwerda overhandigd aan dhr. Maarten Seijbel. Maarten Seijbel is voorzitter van Bestuur van de Stichting Nationaal Historisch Orgelmuseum en voorzitter van de Stichting tot behoud van het Nederlandse orgel.
De CD is opgenomen tijden de muziekestafette in het weekend van 29 september 2012 in de Grote Kerk. Rein Ferwerda bespeelde toen 14 uren lang het Hillebrandorgel en improviseerde alle 150 psalmen. Van deze 150 psalmen is een compilatie gemaakt. Van deze compilatie is een CD gemaakt. Heel bijzonder omdat er geen orgelmuziek van het Hillebrandorgel op CD meer beschikbaar was. De CD is verkrijgbaar in de Grote Kerk en kost € 12,50. U kunt ook de CD thuisgestuurd krijgen door overmaken van € 15,30 per CD op NL52INGB0000819995 t.n.v. M. Visser. Vergeet niet bij telebankieren uw adres te vermelden.

Hillebrandorgel van de Grote Kerk.
U kunt  donateur worden van het Hillebrandorgel door het overmaken van een jaarlijkse donatie (minimaal € 10.00 per jaar) t.n.v. Stichting Vrienden van de Grote kerk te Drachten o.v.v. commissie Orgelconcerten Grote Kerk  (bank nr. NL23RABO0157730662).

U wordt dan op de hoogte gehouden van de activiteiten rondom het orgel.
De berichten met betrekking tot de orgelconcerten Grote Kerk staan in het vervolg onder Drachten Bovenwijks.
Namens de orgelcommissie,
Klaas van Marrum

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com