Op deze pagina vindt u activiteiten die met muziek en zang te maken hebben en in de Grote Kerk plaats vinden.
Actief in het organiseren zijn o.a.
- de taakgroep Kunst en cultuur

Open Grote Kerk tijdens de laatste weken van Tsjerkepaad 2019
Tot en met 14 september, de laatste zaterdag van Tsjerkepaad 2019, is de tentoonstelling “Quilts met een verhaal” nog te bewonderen.
De expositie bestaat uit 11 quilts, die zijn vervaardigd door Baukje van der Lei-Potjer. Een aantal van deze quilts heeft, mede door verkoop tijdens de expositie, inmiddels een definitieve eigenaar gevonden maar er zijn nog steeds een aantal van deze prachtige quilts te koop. 10% van de verkoopopbrengst zal ten goede komen aan de Stichting Vrienden van de Grote Kerk.

Vanaf 16:00 uur is er op de Open Grote Kerk middagen een orgelbespeling. De volgende orgelbespelingen staan op het programma:

31 augustus: Jellegeert Postma
7 september: Harmen Jansen
14 september: Wietske Koopmans uit Groningen met Douwe Koopmans op Euphonium

Tip: omdat het orgel in de Grote Kerk ruim een halve toon hoger staat dan de meest gangbare stemming is samenspel met een blaasinstrument zéér uitzondelijk, misschien een goede reden om te komen luisteren wat broer en zus Koopmans laten horen.

Everhard Zwart in de Grote Kerk

Op woensdag 4 september geeft de bekende organist Everhard Zwart een concert in de Grote Kerk. Hij is een zoon van Willem Hendrik Zwart en kleinzoon van Jan Zwart. Aanvakelijk kreeg hij orgellessen van grootvader Jan Zwart en later van Feike Asma.
Everhard heeft zijn grote bekendheid vooral te danken aan zijn brede repertoire. Zijn voorliefde gaat uit naar de Frans Romantische orgelliteratuur van componisten zoals Widor, Vierne, Guilmant, maar hij is ook een majestueus vertolker van Bach en Mendelsohn. Toch zal er zelden een bewerking van grootvader Jan Zwart of leermeester Feike Asma ontbreken op zijn programma.
Het concert staat dit jaar in het teken van zijn jubileum als 40 jaar concertorganist. Het concert begint om 20.00 uur en de toegangsprijs is € 8,00. Voor kinderen en studenten is de toegang gratis
Namens de stichting Orgelconcerten Grote Kerk
Klaas van Marrum
Indien ruimte hier plaatsen Everhard.jpg

Oproep aan alle zangliefhebbers PGDrachten-breed
De Eredienstcommissies van Zuid, West en Oost hebben het plan opgevat om op 15 en 22 december - 3e en 4e Advent - een Drachten-breed koor in te zetten bij drie diensten in verschillende kerken.
Het is de bedoeling dat gemeenteleden van alle wijken hier aan mee doen.
Belangstelling? Meer informatie kunt u vinden onder de rubrieken van PGDrachten bij de Algemene berichten.

 

Jaaroverzicht Orgelconcerten
De commissie orgelconcerten organiseert elke eerste woensdag van de maand een concert 

Orgelconcerten
4 september; Everhard Zwart
2 oktober; Harm Hoeve
30 oktober; Minne Veldman
11 december; Kerstconcert, koor en samenzang koor en organist nog niet bekend

Commissie 200 jaar Hillebrand
Hierbij wil de Commissie 200 jaar Hillebrand Grote Kerk jullie informeren.
De commissie bestaat uit Klaas van Marrum en Joop Laméris (Stichting Orgelconcerten Grote Kerk), Ankie Hofma (samen met Klaas van Marrum Taakgroep Cultuur Grote Kerk) en Aukje de Bildt.
In 2020 heeft het Hillebrandorgel van de Grote Kerk 200 jaar bestaan; het orgel werd in 1820 in de kerk geplaatst, terwijl de bouw van de kerk in 1743 plaatsvond.
De Stichting Orgelconcerten Grote Kerk en de Taakgroep Cultuur van de Grote Kerk heeft, om dit te vieren, voor 2020 een aantal activiteiten georganiseerd.
Wij willen u daar graag nu al van op de hoogte brengen, voor een betere afstemming met diverse activiteiten binnen de PGDrachten.
We noemen een aantal van de activiteiten:
- 22 februari 2020: openingsconcert door het Bachkoor o.l.v. Hoite Pruiksma; ze spelen en zingen enkele cantates van Bach.
- veertigdagentijd 2020: paasoratorium van Marijke de Bruijne, uit te voeren door amateurzangers en musici o.l.v. Henk Bijma; oproep om mee te doen volgt in december in Geandewei.
- door het hele jaar 2020: een zevental orgelconcerten.
- mei/juni 2020: optreden jongeren van de Friese Poort o.l.v. Jellegeert Postma.
- sept./okt. 2020: Polle de orgeljongen; alle schoolkinderen van de groepen 4, 5 en 6 van de scholen uit Smallingerland worden uitgenodigd om dit festijn mee te komen vieren. Om erbij te kunnen zijn geldt: Meld je snel; vol is vol. Er zijn geen kosten aan verbonden.
- feestweekend van 22 t/m 25 oktober: op 22 oktober 1820 werd het orgel ingewijd.
Op het ogenblik zijn we druk met de organisatie van de activiteiten. Alles ligt nog niet exact vast. Voor 1 juli hopen we het totaalprogamma rond te hebben.
Te zijner tijd vindt u meer informatie in Geandewei, op posters en in de berichten in de verschillende media.
Mocht u meer willen weten dan is een telefoontje of mailtje natuurlijk welkom.
Wij dachten dat het goed was u nu al op de hoogte te brengen.
Namens de Commissie 200 jaar Hillebrand,
Aukje de Bildt

Promotieconcert CD Rein Ferwerda
Op vrijdag 8 februari 2013 werd de eerste CD van Rein Albert Ferwerda overhandigd aan dhr. Maarten Seijbel. Maarten Seijbel is voorzitter van Bestuur van de Stichting Nationaal Historisch Orgelmuseum en voorzitter van de Stichting tot behoud van het Nederlandse orgel.
De CD is opgenomen tijden de muziekestafette in het weekend van 29 september 2012 in de Grote Kerk. Rein Ferwerda bespeelde toen 14 uren lang het Hillebrandorgel en improviseerde alle 150 psalmen. Van deze 150 psalmen is een compilatie gemaakt. Van deze compilatie is een CD gemaakt. Heel bijzonder omdat er geen orgelmuziek van het Hillebrandorgel op CD meer beschikbaar was. De CD is verkrijgbaar in de Grote Kerk en kost € 12,50. U kunt ook de CD thuisgestuurd krijgen door overmaken van € 15,30 per CD op NL52INGB0000819995 t.n.v. M. Visser. Vergeet niet bij telebankieren uw adres te vermelden.

Hillebrandorgel van de Grote Kerk.
U kunt  donateur worden van het Hillebrandorgel door het overmaken van een jaarlijkse donatie (minimaal € 10.00 per jaar) t.n.v. Stichting Vrienden van de Grote kerk te Drachten o.v.v. commissie Orgelconcerten Grote Kerk  (bank nr. NL23RABO0157730662).

U wordt dan op de hoogte gehouden van de activiteiten rondom het orgel.
De berichten met betrekking tot de orgelconcerten Grote Kerk staan in het vervolg onder Drachten Bovenwijks.
Namens de orgelcommissie,
Klaas van Marrum

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com