Open Grote Kerk
Smelne’s Erfskip organiseert op vrijdag 7 en zaterdag 8 september 2018Open Monumentendagen Smallingerland


Thema: De explosieve groei van Drachten

Vrijdag 7 september:
Presentatie verzorgd door onderzoekers van Smelne’s Erfskip over de stedenbouwkundige ontwikkeling van Drachten in de periode van 1900 tot 1965; plannen en realisatie van de wijken Noord-Oost, De Bouwen, De Swetten en de Singels.
Na de presentatie volgt een paneldiscussie met deskundigen en bezoekers.
Drachten had voor de Tweede Wereldoorlog al ambitie om te groeien. Het had al een belangrijke regio-functie met haar onderwijsvoorzieningen en bedrijvigheid. Planmatige nieuwbouw was er op kleine schaal, maar er werden indrukwekkende uitbreidingsplannen gemaakt. Economische crises en oorlog zaten realisatie in de weg. Na de oorlog kwam de bouw van nieuwe woningen mondjesmaat op gang. Geld en bouwmaterialen waren schaars. Vanaf de vijftiger jaren kwam de bouw goed op gang en kwamen de wijken Noord-Oost, de Swetten, de Bouwen en de Singels tot stand. Dit alles sterk gestimuleerd door de ontwikkeling van de industrie.

Locatie: Rooms-Katholieke kerk, Pier Panderstraat 1
Aanvang: 19.30 uur

Zaterdag 8 september:
* Doorlopende poster- en beamer presentatie over de ontwikkeling van Drachten.
Locatie: Rooms-Katholieke kerk aan de Pier Panderstraat 1
Tijd: van 10.00 -16.30 uur
* Bustocht door de wijken Noord-Oost, De Bouwen, De Swetten en de Singels om hetgeen in de presentatie van vrijdagavond aan de orde kwam te zien.

Startplaats: Rooms-Katholieke kerk, Pier Panderstraat 1
Vertrektijden: 10. 30 uur en 13.30 uur
Opgave voor buskaartjes: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 53960445.
* Fietsroute; individueel kan aan de hand van een routekaart door de wijken worden gefietst. Routekaarten zijn verkrijgbaar in de Rooms-Katholieke kerk, Pier Panderstraat 1 vanaf 10.00 uur.

De volgende monumenten zijn zaterdag 8 september open:
- Grote Kerk Drachten, Zuidkade 19, van 13.00-17.00 uur. Tekeningen van Anne Woudwijk.
- Doopsgezinde kerk Drachten, Zuiderbuurt 26, van 13.30- 17.00 uur. Tekeningen van Anne Woudwijk.
- Kleastertsjerke Kortehemmen, Boerestreek 13, van 13.30- 17.00 uur. Kunst uit de regio.
- Sint Agathatsjerke Oudega, Buorren 1, van 10.30- 16.00 uur. Open Monumenten Dag.
- Doarpstsjerke Rottevalle, Buorren 18, 11.00-17.00 uur. Miniatuurkerkenkunst.
- Doopsgezinde kerk Rottevalle, Haven16, van 13.30- 17.00 uur Tserkepaad. Mienskip.
- v/h Machinefabriek Sluis, Tussendiepen 6, Drachten, van 11.00- 17.00 uur. Bestemming Drachten 2018.
- Rooms-Katholieke kerk Drachten, Pier Panderstraat 1, van 10.00-16.30 uur. OMD Smelne’s Erfskip.

Expositie “Thuis” Anne Woudwijk elke zaterdag vanaf 13.00 uur
De laatste twee weken van de expositie zijn aangebroken. Op open monumentendag is de kerk voor de laatste keer open tijdens de serie openstellingen van de zomerperiode 2018.

30 minuten muziek op zaterdagmiddag om 16.00 uur
1 sept Jelle Geert Postma met bespeling Hillebrandorgel

Open Grote Kerk Expositie THUIS met Anne Woudwijk
Tijdens Tsjerkepaad 2018, wanneer op de zaterdagmiddagen van 23 juni tot en met 15 september de kerkdeuren van de Grote Kerk en de Vermaning (doopsgezinde kerk) voor passanten, toeristen en belangstellenden geopend zijn, is er een dubbeltentoonstelling van tekeningen van de Drachtster kun-stenaar Anne Woudwijk te bezichtigen. Het thema van de twee tentoonstellingen is THUIS!
In de Grote Kerk zijn tekeningen over de oorspronkelijke bevolking van Noord-Amerika, de indianen, te bewonderen. Indiaanse attributen en een boekentafel complementeren de tentoonstelling.
In de Vermaning zijn een ‘mythologisch boek’, schetsen van de ‘reis der dieren’ (met een maquette) en zeefdrukken over de Neanderthalers te bezichtigen.

De expositie wordt 22 juni geopend en is vanaf 23 juni te zien in beide kerken. De afstand tussen de twee kerken bedraagt slechts enkele honderden meters. Dat betekent dat de twee tentoonstellingen gemakkelijk op één middag bekeken kunnen worden. door belangstellenden.
Anne Woudwijk is iedere zaterdagmiddag op één van de twee lokaties aanwezig, om tekst en uitleg te geven.
Organist/pianist/cantor Rein Albert Ferwerda verzorgt in de Vermaning op de meeste zaterdagen een kort orgelconcert, soms bijgestaan door een jong talent uit de Ferwerda Academie.
In de Grote Kerk zijn er iedere zaterdag, om 16.00 uur, inloopconcerten.
Op de zaterdagmiddag van 23 juni omlijst Hans Dorsman de expositie Thuis, in de Grote Kerk, met een orgelbespeling op het Hillebrandorgel. U bent van harte uitgenodigd naar het orgelspel te komen luisteren in de kerk. Terwijl u luistert kunt u gerust rondlopen om de expositie te bekijken of een kopje koffie te halen bij de gastvrouw of heer in de kerk.
Namen de kerkelijk werker Grote Kerk
Aafke Stegeman-van Dijk

Open Grote Kerk: Exposities en Concerten etc.
De kerk uit 1743, die een rijksmonument is, heeft een fraaie uit hout gesneden preekstoel uit 1743. In de kerk zijn staan vijf herenbanken. Het orgel in de Grote Kerk is een Hillebrand-orgel, dat in 1820 in de kerk geplaatst is. De kerk wordt verlicht door koperen kronen. De vier grote gebrandschilderde ramen zijn in 1743 gemaakt en geplaatst door Jurjen en Ype Staak, bekende glasschilders uit Sneek. Ze leefden en werkten in Friesland in de 18e eeuw.

Inloophuis ’t Centrum: elke maand gratis maaltijden
Elke laatste zaterdag van de maand van 17 – 19 uur zijn bezoekers welkom om met elkaar aan tafel te gaan. Men kan dan in ‘t Centrum terecht voor een gratis maaltijd: soep en brood. Opgave is mogelijk door vermelding van de naam op een lijst, die elke zaterdagmiddag in het inloophuis hangt.
Inloophuis ’t Centrum is gevestigd aan Zuidkade 19 (hoek De Drift/Zuidkade) te Drachten en is elke zaterdag open van 14.00 – 17.00 uur.

Kookvrijwilliger inloophuis gevraagd!
Inloophuis ’t Centrum te Drachten zoekt per januari 2016 een vrijwilliger die één keer per maand voor ca. 15 personen een maaltijd wil koken.

Elke zaterdagmiddag bezoeken ca. 15 gasten het inloophuis om een kop koffie te drinken, een praatje te maken en/of een spelletje te doen. Eén keer per maand (op de laatste zaterdag) wordt hen aan het eind van de middag een gratis warme maaltijd aangeboden. Dat kan afwisselend een pasta- of rijstmaaltijd zijn, of soep met brood. De eerste keer in 2016 is dus op zaterdag 30 januari.
Het gaat alleen om het koken. Opruimen en afwassen hoeft niet. Er is een gloednieuwe keuken beschikbaar.
Indien er meerdere aanmeldingen zijn, kan men gezamenlijk overleggen over het aantal kookbeurten.
Inloophuis ’t Centrum is vanaf 30 januari 2016 weer gevestigd in de achterzaal van de Grote Kerk, Zuidkade 19 (hoek Drift) te Drachten.
Informatie en opgave: Anna van der Meer, T: (06) 18 46 24 27, E:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of René Klaassen T: (06) 11 22 33 72, E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Middag-gebed
Een keer in de maand, op de laatste zaterdagmiddag voorafgaand aan de maaltijd, is er om 17 uur een middag gebed.
Kort (ca. 10 minuten) en eenvoudig van opzet, maar juist daarom vol waarde.
Een kaars die wordt aangestoken. Een lezing, een gebed, een zegenbede. Bezoekers kunnen zelf een lichtje aansteken en zijn vrij om al dan niet hardop te noemen voor wie ze dat doen. Er zijn ook bezoekers uit het inloophuis. Het ontroert me, als ik merk hoeveel er voor de medemens wordt gebeden. Dichtbij of veraf. Het kaarsje maakt letterlijk de tongen los.
Later, tijdens de maaltijd praten we er nog over door.
Iedereen, ook de niet-bezoeker van het inloophuis, is welkom om het Middaggebed om 17.00 uur mee te vieren. En bent u er toch, dan kunt u daarna gerust soep en brood blijven eten. Graag de week voorafgaand opgave in het inloophuis of even een telefoontje.
René Klaassen, tel. 0512-524365

Laatste nieuws

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com