Inloophuis "'t Centrum", gevestigd op de hoek van Zuidkade/Drift, voor Ontmoeting, Informatie, Ontspanning, koffie / thee

Inloophuis: midden in de samenleving
Ook in het afgelopen jaar wisten weer veel bezoekers op zaterdagmiddag Inloophuis ’t Centrum te vinden. Mensen met een kleine beurs, ook van buiten Drachten, die het prettig vinden elkaar te ontmoeten, een kop koffie te drinken of met elkaar te eten. Dat laatste kan twee keer per maand. Naast de vaste bezoekers zien we ook geregeld nieuwe gezichten.
Het inloophuis wordt draaiende gehouden door een diaconaal werker en een grote groep vrijwilligers. Onlangs deden we een oproep voor nieuwe vrijwilligers. Dat resulteerde in drie nieuwe kookvrijwilligers en zeven aanmeldingen voor gastvrouw/gastheer. Totaal zijn er beurtelings 29 betrokken vrijwilligers actief, waaronder 9 kookvrijwilligers en 18 gastvrouwen/gastheren. Het mooie is, dat ook niet-kerkleden willen meehelpen. Zo is ook in dat opzicht het inloophuis onderdeel van de samenleving. Ook in 2019 staan we weer klaar om samen bezoekers te ontvangen.
Inloophuis ’t Centrum is gevestigd in de achterzaal van de Grote Kerk aan de Drift hoek Zuidkade in Drachten en elke zaterdagmiddag open van 14-17 uur, bij een maaltijd tot 19.00 uur.
Namens de Taakgroep Maatschappij
René Klaassen

Inloophuis: voortaan twee warme maaltijden per maand!

Wat zijn de bezoekers en vrijwilligers van Inloophuis ´t Centrum blij met de verbouwing in de achterzaal van de Grote Kerk. Er is een geheel nieuwe keuken gekomen, wat de mogelijkheid biedt om het aantal warme maaltijden uit te breiden. Daarom is er een oproep geplaatst voor het werven van kook-vrijwilligers. Maar liefst 14 vrijwilligers hebben zich hiervoor aangemeld. In goed overleg is er een rooster samengesteld, waarbij veelal in tweetallen zal worden gekookt. Voortaan zal er twee keer per maand een warme maaltijd voor de ca. 15 bezoekers worden gemaakt. Deze maaltijden worden gehouden op de tweede en laatste zaterdag van de maand.
Taakgroep Maatschappij

Middaggebed
Elke laatste zaterdag van de maand, vlak voor de maaltijd van het inloophuis, is er om 17 uur een middaggebed in de kerkzaal van de Grote Kerk. Een kort meditatief moment van lezing en gebed. Bezoekers kunnen (hoeft niet) een waxinelichtje laten branden en zijn vrij om te noemen voor wie ze dit willen doen en waarom. Men ervaart dit als een mooi moment. Het middaggebed is bedoeld voor iedereen die even naar binnen wil lopen. Van harte welkom!
Taakgroep Maatschappij,

Avondgebeden Grote Kerk op elke 2e zondag van de maand van 19.00  tot 19.30 uur
Het is al weer een tijd geleden dat er in Drachten avondgebeden werden gehouden. In de Grote Kerk is dat een jarenlange gewoonte geweest, vaak met medewerking van een cantorij. Van diverse kanten hoorden wij dat het als een gemis wordt ervaren dat er in heel Drachten geen vespers of avondgebeden meer worden gehouden. Wij zijn dan ook heel blij met de gelegenheid die de Stuurgroep van de Grote kerk geeft om – voorlopig als experiment – weer met de viering van avondgebeden te beginnen.
Een avondgebed is niet een dienst in de gebruikelijke vorm. Het is een viering met een heel eigen sfeer, waarin gebed en lezing centraal staan in de liturgie. Er is geen preek, er zijn geen ambtsdragers, er is geen collecte. Wel is er stilte, wordt er geluisterd, gezongen en gebeden.
De vieringen worden gehouden in de “stiltehoek” van de Grote Kerk, elke 2e zondag van de maand, van 19.00 tot 19.30 uur.
De eerste keer zal zijn op zondag 9 september. Voorganger Aukje de Bildt.
We hopen, samen met anderen, een mooie viering te hebben.