Expositie
In het kader van de oecumenische gedachte wordt er in de veertig dagentijd een expositie gehouden met de “home made” kruiswegstaties van de RK-kerk de Goddelijke Verlosser uit Drachten. Door het exposeren van deze staties krijgen bezoekers van de Grote Kerk de kans om de kruisweg van Jezus te leren kennen en te doorleven. Bij elke statie is een korte overdenking aanwezig, dit kan het bezoeken van de kerk een meditatief karakter geven. De korte overdenkingen hebben thema’s als: “de moed hebben om te vallen”, “anderen troosten terwijl jij zelf lijdt”, “toelaten dat anderen jou helpen” etc. De expositie zal vanaf 6 maart (as-woensdag) aanwezig zijn in de kerk.
Vanaf zaterdag 9 maart zal de kerk geopend zijn van 13.30 uur-17.00 uur voor het bezichtigen van de expositie.

Aafke Stegeman-van Dijk

Een blauwe hemel
Als René Romijn (Den Haag 1948) de Lutherse kerk in Hoorn heeft bezocht, daarbinnen in stilte heeft gezeten, krijgt hij, zoals vaker in oude kerken, inspiratie om over deze kerk een gedicht te schrijven.

“Een blauwe hemel” wordt de titel.
Aukje de Bildt kende het werk van René Romijn en verzocht hem een boekje met “kerkpoëzie” te maken ten bate van de Grote Kerk. René die reeds enkele bundels had gepubliceerd, zoals ”Een beetje Krook en Krom” en “Die achter Hem liep”, besefte direct dat bij zijn kerkgedichten passende illustraties niet zouden misstaan. Hij zocht contact met zijn oud-college Bart Dertien (Assen 1951). Bart die biologie en geologie in Groningen had gestudeerd, was evenals René (theologie in Utrecht) jarenlang als docent aan het Liudger in Drachten verbonden geweest .Als 16-jarige begon hij met fotograferen en in 1972 richtte hij zijn donkere kamer in. Zijn Opa was architect geweest en had veel bouwtekeningen in blauwdruk gemaakt. Toen hij daaraan terugdacht, kwam het idee bij hem op zijn foto’s in blauwdruk te realiseren.
Bij veertien oude kerken had René Romijn gedichten geschreven. Bart ging op stap met zijn apparatuur. Hij reisde o.a. naar Deventer, Schiedam, Bolsward en Hoorn. Hij maakte er foto’s met sprekende details: collectezakken met hengel, een pelikaan die haar jongen voedt (symbool voor Christus)
Door de samenwerking van deze heren is er een aantrekkelijk boekje ontstaan, onder de titel” zij dragen muren met verhalen”. Het is voor € 10.- te koop in de Grote Kerk en/of via dhr. R. Romijn.
Gedichten en blauwdrukken vormen een smaakvol geheel. Een blauwe hemel komt in het verschiet bij het aandachtig lezen.
De woorden uit het gedicht ”Grote kerk”……….

….laven zij zich in stilte
aan de kracht van een geopend boek
en putten moed
uit een glimp van eeuwigheid….

vormen een goede illustratie van wat de lezer geboden wordt.

J.H.J. Meijer