Open Grote Kerk Expositie THUIS met Anne Woudwijk
Tijdens Tsjerkepaad 2018, wanneer op de zaterdagmiddagen van 23 juni tot en met 15 september de kerkdeuren van de Grote Kerk en de Vermaning (doopsgezinde kerk) voor passanten, toeristen en belangstellenden geopend zijn, is er een dubbeltentoonstelling van tekeningen van de Drachtster kun-stenaar Anne Woudwijk te bezichtigen. Het thema van de twee tentoonstellingen is THUIS!
In de Grote Kerk zijn tekeningen over de oorspronkelijke bevolking van Noord-Amerika, de indianen, te bewonderen. Indiaanse attributen en een boekentafel complementeren de tentoonstelling.
In de Vermaning zijn een ‘mythologisch boek’, schetsen van de ‘reis der dieren’ (met een maquette) en zeefdrukken over de Neanderthalers te bezichtigen.

De expositie wordt 22 juni geopend en is vanaf 23 juni te zien in beide kerken. De afstand tussen de twee kerken bedraagt slechts enkele honderden meters. Dat betekent dat de twee tentoonstellingen gemakkelijk op één middag bekeken kunnen worden. door belangstellenden.
Anne Woudwijk is iedere zaterdagmiddag op één van de twee lokaties aanwezig, om tekst en uitleg te geven.
Organist/pianist/cantor Rein Albert Ferwerda verzorgt in de Vermaning op de meeste zaterdagen een kort orgelconcert, soms bijgestaan door een jong talent uit de Ferwerda Academie. In de Grote Kerk zijn er iedere zaterdag, om 16.00 uur, inloopconcerten.

Een blauwe hemel
Als René Romijn (Den Haag 1948) de Lutherse kerk in Hoorn heeft bezocht, daarbinnen in stilte heeft gezeten, krijgt hij, zoals vaker in oude kerken, inspiratie om over deze kerk een gedicht te schrijven.

“Een blauwe hemel” wordt de titel.
Aukje de Bildt kende het werk van René Romijn en verzocht hem een boekje met “kerkpoëzie” te maken ten bate van de Grote Kerk. René die reeds enkele bundels had gepubliceerd, zoals ”Een beetje Krook en Krom” en “Die achter Hem liep”, besefte direct dat bij zijn kerkgedichten passende illustraties niet zouden misstaan. Hij zocht contact met zijn oud-college Bart Dertien (Assen 1951). Bart die biologie en geologie in Groningen had gestudeerd, was evenals René (theologie in Utrecht) jarenlang als docent aan het Liudger in Drachten verbonden geweest .Als 16-jarige begon hij met fotograferen en in 1972 richtte hij zijn donkere kamer in. Zijn Opa was architect geweest en had veel bouwtekeningen in blauwdruk gemaakt. Toen hij daaraan terugdacht, kwam het idee bij hem op zijn foto’s in blauwdruk te realiseren.
Bij veertien oude kerken had René Romijn gedichten geschreven. Bart ging op stap met zijn apparatuur. Hij reisde o.a. naar Deventer, Schiedam, Bolsward en Hoorn. Hij maakte er foto’s met sprekende details: collectezakken met hengel, een pelikaan die haar jongen voedt (symbool voor Christus)
Door de samenwerking van deze heren is er een aantrekkelijk boekje ontstaan, onder de titel” zij dragen muren met verhalen”. Het is voor € 10.- te koop in de Grote Kerk en/of via dhr. R. Romijn.
Gedichten en blauwdrukken vormen een smaakvol geheel. Een blauwe hemel komt in het verschiet bij het aandachtig lezen.
De woorden uit het gedicht ”Grote kerk”……….

….laven zij zich in stilte
aan de kracht van een geopend boek
en putten moed
uit een glimp van eeuwigheid….

vormen een goede illustratie van wat de lezer geboden wordt.

J.H.J. Meijer