Opening expositie Psalmen in kleur
Op vrijdagavond 30 november om 20.00 uur wordt de expositie Psalmen in Kleur van Aafke Holman geopend.
Op deze avond zal de expositie worden ingeleid door Aafke Holman en zullen verschillende psalmen gespeeld en gezongen worden.

In de decembermaand geeft Aafke Holman kleur aan de Adventsperiode in de Grote Kerk.
Zij maakte bij alle 150 psalmen kleurrijke aquarellen. De aquarellen zijn een vertaling van de woorden uit de psalmen. Psalmen kunnen inspireren, troosten en spirituele gevoelens wakker maken. 22 psalmen die in relatie staan tot de periode van kerst worden ten toon gesteld in de grote kerk. De indeling van de Psalmen door Kees Waaiman geeft de bezoeker van de expositie de mogelijkheid meer te weten te komen over de achtergrond van de psalmen. Zo zijn er bijvoorbeeld psalmen die gaan over Jeruzalem, de uittocht uit Egypte, de Ballingschap of psalmen bij het zoeken van de weg.

Tijdens de openingsceremonie en een koffieochtend zal er aandacht zijn voor de verschillende thema’s die deze psalmen met zich meebrengen.
Na de opening zal er gelegenheid zijn om onder het genot van een hapje en drankje de expositie te bekijken.
De opening heeft een vrije toegang voor iedereen.

Koffieochtend             : 12 december: 10.00- 12.00 uur
Openingstijden kerk    : op de zaterdagen 1, 8, 15 en 22 december van 13.30 uur-17.00 uur

Aafke Stegeman-van Dijk

Een blauwe hemel
Als René Romijn (Den Haag 1948) de Lutherse kerk in Hoorn heeft bezocht, daarbinnen in stilte heeft gezeten, krijgt hij, zoals vaker in oude kerken, inspiratie om over deze kerk een gedicht te schrijven.

“Een blauwe hemel” wordt de titel.
Aukje de Bildt kende het werk van René Romijn en verzocht hem een boekje met “kerkpoëzie” te maken ten bate van de Grote Kerk. René die reeds enkele bundels had gepubliceerd, zoals ”Een beetje Krook en Krom” en “Die achter Hem liep”, besefte direct dat bij zijn kerkgedichten passende illustraties niet zouden misstaan. Hij zocht contact met zijn oud-college Bart Dertien (Assen 1951). Bart die biologie en geologie in Groningen had gestudeerd, was evenals René (theologie in Utrecht) jarenlang als docent aan het Liudger in Drachten verbonden geweest .Als 16-jarige begon hij met fotograferen en in 1972 richtte hij zijn donkere kamer in. Zijn Opa was architect geweest en had veel bouwtekeningen in blauwdruk gemaakt. Toen hij daaraan terugdacht, kwam het idee bij hem op zijn foto’s in blauwdruk te realiseren.
Bij veertien oude kerken had René Romijn gedichten geschreven. Bart ging op stap met zijn apparatuur. Hij reisde o.a. naar Deventer, Schiedam, Bolsward en Hoorn. Hij maakte er foto’s met sprekende details: collectezakken met hengel, een pelikaan die haar jongen voedt (symbool voor Christus)
Door de samenwerking van deze heren is er een aantrekkelijk boekje ontstaan, onder de titel” zij dragen muren met verhalen”. Het is voor € 10.- te koop in de Grote Kerk en/of via dhr. R. Romijn.
Gedichten en blauwdrukken vormen een smaakvol geheel. Een blauwe hemel komt in het verschiet bij het aandachtig lezen.
De woorden uit het gedicht ”Grote kerk”……….

….laven zij zich in stilte
aan de kracht van een geopend boek
en putten moed
uit een glimp van eeuwigheid….

vormen een goede illustratie van wat de lezer geboden wordt.

J.H.J. Meijer