Op deze pagina vindt u activiteiten die met muziek en zang te maken hebben en in de Grote Kerk plaats vinden.
Actief in het organiseren zijn o.a.
- de taakgroep Kunst en cultuur

Orgelconcert Grote Kerk
Op woensdag 5 juni geeft Eeuwe Zijlstra een bijzonder orgelconcert in de Grote Kerk van Drachten. Het thema van dit concert is : “Van Bach tot Beatles”, met o.a. werken van Johan Seb. Bach, Louis J. Lefébure-Wely, Piet Post, Alfred Hollins, Astor Piazolla, (Adios Nonino, bekend van huwelijk Willem Alexander en Maxima) en improvisaties over bekende Beatle songs zoals Black Bird, I. love you, Yesterday en Let it be.
Eeuwe is de cantor-organist van de Grote Kerk in Harlingen en is werkzaam voor het Groninger Studenten Pastoraat in de Martinikerk aldaar. Zijlstra kreeg les van Rein Albert Ferwerda, Wim van Beek en Jos van der Kooy en is een veel gevraagd organist in binnen- en buitenland . Kom naar dit concert en geniet van het prachtige Hillebrand orgel dat volgend jaar de leeftijd bereikt van 200 jaar. Het concert begint om 20.00 uur en de toegangsprijs is € 8,00.

Namens de commissie orgelconcerten,
Klaas van Marrum

Open zangles Martini Jongenskoor in De Grote Kerk Drachten vanaf 8 april 2019 
Kinderen die de hele dag liedjes zingen zijn er nog steeds. U hoort ze vast wel eens, lopend naar huis, op de fiets of als ze aan het spelen zijn- Mooi hè? Vanaf 1 april repeteerd het MJK in de grote kerk en kunnen die zingende kinderen ook een plekje krijgen in het koor of tijdens zangles. Graag jullie aandacht hiervoor!
Op 8 april zal het MJK vanaf 17.30 uur een open zangrepetitie houden voor jongens en meisjes. Alle kinderen die willen kennis maken met de zangrepetitie en het koor zijn van harte welkom.
Wilt u op een ander moment kennismaken? Het Martini jongenskoor verleent o.a. zijn medewerking aan uitvoeringen van de Matthäus Passion op: dinsdag 16 apr 19:30 uur; concert Emmen met het Stendenkoor en Wo 17 apr 19:30 uur; concert Grote kerk Leeuwarden met het Stendenkoor.
Voor vragen kunt u contact opnemen met Alwina van der Mark - Leijssenaar
Secretaris Stichting Martini Koorschool Sneek/ mobiel: 06-20444205/ Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jaaroverzicht Orgelconcerten
De commissie orgelconcerten organiseert elke eerste woensdag van de maand een concert 

Orgelconcerten
5 juni; Eeuwe Zijlstra
3 juli; Martin Zonnenberg
4 september; Everhard Zwart
2 oktober; Harm Hoeve
30 oktober; Minne Veldman
11 december; Kerstconcert, koor en samenzang koor en organist nog niet bekend

Commissie 200 jaar Hillebrand
Hierbij wil de Commissie 200 jaar Hillebrand Grote Kerk jullie informeren.
De commissie bestaat uit Klaas van Marrum en Joop Laméris (Stichting Orgelconcerten Grote Kerk), Ankie Hofma (samen met Klaas van Marrum Taakgroep Cultuur Grote Kerk) en Aukje de Bildt.
In 2020 heeft het Hillebrandorgel van de Grote Kerk 200 jaar bestaan; het orgel werd in 1820 in de kerk geplaatst, terwijl de bouw van de kerk in 1743 plaatsvond.
De Stichting Orgelconcerten Grote Kerk en de Taakgroep Cultuur van de Grote Kerk heeft, om dit te vieren, voor 2020 een aantal activiteiten georganiseerd.
Wij willen u daar graag nu al van op de hoogte brengen, voor een betere afstemming met diverse activiteiten binnen de PGDrachten.
We noemen een aantal van de activiteiten:
- 22 februari 2020: openingsconcert door het Bachkoor o.l.v. Hoite Pruiksma; ze spelen en zingen enkele cantates van Bach.
- veertigdagentijd 2020: paasoratorium van Marijke de Bruijne, uit te voeren door amateurzangers en musici o.l.v. Henk Bijma; oproep om mee te doen volgt in december in Geandewei.
- door het hele jaar 2020: een zevental orgelconcerten.
- mei/juni 2020: optreden jongeren van de Friese Poort o.l.v. Jellegeert Postma.
- sept./okt. 2020: Polle de orgeljongen; alle schoolkinderen van de groepen 4, 5 en 6 van de scholen uit Smallingerland worden uitgenodigd om dit festijn mee te komen vieren. Om erbij te kunnen zijn geldt: Meld je snel; vol is vol. Er zijn geen kosten aan verbonden.
- feestweekend van 22 t/m 25 oktober: op 22 oktober 1820 werd het orgel ingewijd.
Op het ogenblik zijn we druk met de organisatie van de activiteiten. Alles ligt nog niet exact vast. Voor 1 juli hopen we het totaalprogamma rond te hebben.
Te zijner tijd vindt u meer informatie in Geandewei, op posters en in de berichten in de verschillende media.
Mocht u meer willen weten dan is een telefoontje of mailtje natuurlijk welkom.
Wij dachten dat het goed was u nu al op de hoogte te brengen.
Namens de Commissie 200 jaar Hillebrand,
Aukje de Bildt

Promotieconcert CD Rein Ferwerda
Op vrijdag 8 februari 2013 werd de eerste CD van Rein Albert Ferwerda overhandigd aan dhr. Maarten Seijbel. Maarten Seijbel is voorzitter van Bestuur van de Stichting Nationaal Historisch Orgelmuseum en voorzitter van de Stichting tot behoud van het Nederlandse orgel.
De CD is opgenomen tijden de muziekestafette in het weekend van 29 september 2012 in de Grote Kerk. Rein Ferwerda bespeelde toen 14 uren lang het Hillebrandorgel en improviseerde alle 150 psalmen. Van deze 150 psalmen is een compilatie gemaakt. Van deze compilatie is een CD gemaakt. Heel bijzonder omdat er geen orgelmuziek van het Hillebrandorgel op CD meer beschikbaar was. De CD is verkrijgbaar in de Grote Kerk en kost € 12,50. U kunt ook de CD thuisgestuurd krijgen door overmaken van € 15,30 per CD op NL52INGB0000819995 t.n.v. M. Visser. Vergeet niet bij telebankieren uw adres te vermelden.

Hillebrandorgel van de Grote Kerk.
U kunt  donateur worden van het Hillebrandorgel door het overmaken van een jaarlijkse donatie (minimaal € 10.00 per jaar) t.n.v. Stichting Vrienden van de Grote kerk te Drachten o.v.v. commissie Orgelconcerten Grote Kerk  (bank nr. NL23RABO0157730662).

U wordt dan op de hoogte gehouden van de activiteiten rondom het orgel.
De berichten met betrekking tot de orgelconcerten Grote Kerk staan in het vervolg onder Drachten Bovenwijks.
Namens de orgelcommissie,
Klaas van Marrum

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com