Stichting Vrienden van de Grote Kerk Drachten
Opgericht: 1 september 2010
Doel : Het geven van financiële ondersteuning aan de instandhouding en het gebruik van de Grote Kerk te Drachten (verbouw Grote Kerk en activiteiten Grote Kerk)

Verplichtingen behorend bij de ANBI-status
De belasting vraagt meer doorzichtigheid van de stichtingen die een ANBI status hebben en met de gekregen aanwijzingen is een verslag ingeleverd wat ook nog op de website moet staan. In een dergelijk verslag staan beleids- en activiteitenplannen, jaarverslagen en de financiele verantwoording.
We willen graag aan deze verplichting voldoen en vanaf heden kan de belastingdienst, en ook u, het inzien. De jaar-, en financiele verslagen staan in de map 'ANBI-gegevens", submap 'Informatie en verantwoording". De meest recente staan vooraan

Beleidsplan Stichting Vrienden van de Grote Kerk Drachten
De Stichting Vrienden van de Grote Kerk te Drachten is in het leven geroepen tot behoud en restauratie van de Grote Kerk als historisch (de Grote Kerk is Rijksmonument) gebouw en als ruimte voor religieuze, culturele en maatschappelijke activiteiten ten dienste van de samenleving, zonder winstoogmerk.

De Stichting tracht dat doel te bereiken door het verlenen van financiële ondersteuning aan de instandhouding, restauratie en gebruik van de Grote Kerk. Het bereiken van de beoogde doelstellingen wordt verwezenlijkt door het werven van donaties, giften, subsidies, sponsorbijdragen en door legaten of erfstellingen. De stichting is opgericht op 1 september 2010 en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer: 50746022 als “Stichting Vrienden van de Grote Kerk te Drachten”. Het fiscaal nummer is: 8229.02.33; de Stichting heeft een ANBI status (Algemeen Nut Beogende Instelling).
Het vermogen van de Stichting wordt beheerd door de penningmeester in samenwerking met de andere bestuursleden van de Stichting.
Het bestuur van de Stichting Vrienden van de Grote Kerk te Drachten bestaat uit:
Dhr. E.H. Brouwer, voorzitter
Dhr. A. Riedstra, secretaris,
Dhr. Oppewal, penningmeester
Dhr. L. van den Brug, lid

Weet u dat de Stichting Vrienden van de Grote Kerk te Drachten meer dan 160 vrienden/donateurs heeft?
Ook u kunt daarbij horen. Voor € 25,- per jaar (= € 2,- per maand) of voor een bedrag dat u zelf kiest. Uw gift/donatie is aftrekbaar van de belasting, want de stichting heeft een ANBIstatus.
Wilt u lid worden? U kunt zich aanmelden bij:
Dhr. A. Riedstra (secretaris) tel. 06-40715418, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Dhr. J. Oppewal (penningmeester), T: 06-30521879 e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Het bankrekeningnummer van de stichting is NL 23 RABO 0157730662 t.n.v. Stichting Vrienden van de Grote Kerk te Drachten.
Als u vriend bent van de stichting krijgt u korting op artikelen die de stichting uitgeeft.
Ook wordt u elk jaar uitgenodigd voor een donateurs-avond.
Alvast hartelijk dank voor uw bijdrage!
Stichting Vrienden van de Grote Kerk te Drachten


Een blauwe hemel
Als René Romijn (Den Haag 1948) de Lutherse kerk in Hoorn heeft bezocht, daarbinnen in stilte heeft gezeten, krijgt hij, zoals vaker in oude kerken, inspiratie om over deze kerk een gedicht te schrijven. “Een blauwe hemel” wordt de titel. Aukje de Bildt kende het werk van René Romijn en verzocht hem een boekje met “kerkpoëzie” te maken ten bate van de Grote Kerk. René die reeds enkele bundels had gepubliceerd, zoals ”Een beetje Krook en Krom” en “Die achter Hem liep”, besefte direct dat bij zijn kerkgedichten passende illustraties niet zouden misstaan. Hij zocht contact met zijn oud-college Bart Dertien (Assen 1951). Bart die biologie en geologie in Groningen had gestudeerd, was evenals René (theologie in Utrecht) jarenlang als docent aan het Liudger in Drachten verbonden geweest .Als 16-jarige begon hij met fotograferen en in 1972 richtte hij zijn donkere kamer in. Zijn Opa was architect geweest en had veel bouwtekeningen in blauwdruk gemaakt. Toen hij daaraan terugdacht, kwam het idee bij hem op zijn foto’s in blauwdruk te realiseren. Bij veertien oude kerken had René Romijn gedichten geschreven. Bart ging op stap met zijn apparatuur. Hij reisde o.a. naar Deventer, Schiedam, Bolsward en Hoorn. Hij maakte er foto’s met sprekende details: collectezakken met hengel, een pelikaan die haar jongen voedt (symbool voor Christus) Door de samenwerking van deze heren is er een aantrekkelijk boekje ontstaan, onder de titel” zij dragen muren met verhalen”. Het is voor € 10.- te koop in de Grote Kerk en/of via dhr. R. Romijn. Gedichten en blauwdrukken vormen een smaakvol geheel. Een blauwe hemel komt in het verschiet bij het aandachtig lezen.

De woorden uit het gedicht ”Grote kerk”……….
….laven zij zich in stilte
aan de kracht van een geopend boek
en putten moed uit een glimp van eeuwigheid….
vormen een goede illustratie van wat de lezer geboden wordt.
J.H.J. Meijer

CD met orgelmuziek
In februari 2013 is de CD uitgekomen die Rein Albert Ferwerda heeft gemaakt tijdens de nachten van de muziekestafette. 
Op 8 februari 2013 was er een promotieconcert in de Grote Kerk. 
Na het concert kost de CD voor donateurs van de Stichting Vrienden van de Grote Kerk € 10,00. Voor anderen is de CD te koop voor € 12,95.
U kunt ook de CD thuisgestuurd krijgen door overmaken van € 15,30 per CD op giro 819995 t.n.v. M. Visser. 
Vergeet niet bij telebankieren uw adres te vermelden.

Het boek van de Grote Kerk is uit!
Op 28 juni 2012 is het eerste exemplaar van het boek De Grote Kerk van Drachten, en geschiedenis van bijna drie eeuwen, uitgereikt aan dhr. Bert Brouwer, voorzitter van de Stichting Vrienden van de Grote Kerk.

Het is een prachtig boek geworden, geschreven door dhr. Henk Meijer. Dhr. Fokke Alma maakte de foto’s en dhr. Hauke de Vries deed het archiefwerk.
In de Grote Kerk waren ongeveer 60 mensen aanwezig. Organist Klaas van Marrum bespeelde het prachtige Hillebrandorgel. Hij deed dat met veel verve. Op dezelfde avond kon iedereen het boek kopen, nog tegen de gereduceerde prijs van € 10,-.
Voor Vrienden van de Stichting blijft de prijs € 10,-. Voor niet-donateurs kost het boek € 12,95.
Het boek is te verkrijgen bij de Grote Kerk, op zaterdagmiddagen als de kerk open is, bij boekhandel Van der Velde aan de Noordkade en te koop bij het Drachtster Museum.

Wijnverkoop! Nog steeds verkrijgbaar 
Eén van de acties om de stichting sterker te nmaken is de verkoop van wijn. Door middel van de aankoop van één of meerdere wijnen steunt u onze actie.Wijnkelder Buitenzorg Suid Afrikaanse Wyne Van oorsprong van die Kuststreek

Buitenzorg HERFSTROOD€ 5,25
Buitenzorg LENTEGROEN € 5,25
Buitenzorg PINOTAGE ROSÉ € 5,25
Per doos à 6 flessen € 30,-
ASSORTIMENTSDOOS € 30,-
2 flessen ROOD
2 flessen WIT
2 flessen ROSÉ

HERFSTROOD Is een ronde, vriendelijke wijn. De geur zit vol rood fruit en in de mond geeft de uit verschillende druivenrassen samengestelde wijn fruitnuances en een vriendelijke afdronk waarin zachte houttonen naar boven komen.

LENTEGROEN CHENIN BLANC (DROË STEEN) is een heerlijke frisse witte wijn. Met name in zijn jeugd heeft de chenin blanc een stuivend bouquet met nuances van exotisch fruit en honing.

PINOTAGE ROSÉ is een modern gemaakte wijn met klassieke eigenschappen. Een frisse, sprankelende rosé met een geur van vers fruit en een smaak van cassis. De afdronk is licht kruidig. Een prima zomerwijn. 
U kunt uw bestelling doorgeven aan: Ale en Durkje Groen, Tel 0512-530321 of Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com