Vrijwilligersavond Grote Kerk met Roon Staal op donderdagavond 21 februari 2019
Met dank aan de Stichting Vrienden van de Grote Kerk werden de donateurs en vrijwilligers ook dit jaar uit erkentelijkheid voor hun bijdrage aan de activiteiten in de Grote Kerk getrakteerd op een gezellige avond. Nu met een verrassend concert van Roon Staal, neef van de bekende jong overleden chansonier Ede Staal. Roon trad in de voetsporen van zijn vooral in Groningen bekend geworden oom, maar sloeg zijn vleugels verder uit. Hij is in Nederland bekend van medewerking aan musicals van Joop van de Ende. Hij trad op in de musical Rembrandt als de zoon Titus, met als zijn vader operazanger Henk Poort. Roon is als mens en musicus veelzijdig, door zijn reizen naar het oosten van Rusland en naar Japan treedt hij inmiddels ook daar op. Zijn agenda is gevuld met vele optredens kris kras door Nederland en dus tussendoor ook in Azie. De meer dan honderd oudere, maar ook jongere, donateurs en vrijwilligers konden op deze speciale avond luisteren naar Roon’s rijke pianospel en boeiende ballades met toepasselijk verbindende toelichtingen. Zijn repertoire leent zich heel goed voor uitvoering in onze mooie door ouderdom wel klassiek te noemen Grote Kerk. Zo zong hij meerdere door Tom Parker in een modern jasje gestoken klassieke stukken van o.a. Haendel en Faure. Zijn vertolking van het Pie Jesu bijvoorbeeld was om stil van te worden. Uit de jaren zestig was voor velen Kathy’s song van Simon en Garfunkel een moment van herkenning. Naast zingen en spelen componeert Roon ook en liet een eigen recent werkstuk horen, waarin enigszins het koraal “Abide with me” te horen was. Tot slot van zijn optreden bracht hij nog een ode aan zijn oom Ede door een van diens nummers te zingen. Daarna nodigde Bert Brouwer als voorzitter van de stichting Vrienden van de Grote Kerk de aanwezigen uit om na te praten onder het genot van een fris of spiritueel drankje en een creatief hapje. Net als destijds Ede Staal doet hij dat met de woorden:
"Ik wait, der is n tied van komen, en ook n tied van goan, en alles wat doar tussen ligt, ja, dat is mien bestoan.".
Namens alle aanwezigen: nogmaals bedankt!!
Fokke Wijngaarden
secretaris Stuurgroep Grote Kerk