Aafkes afscheid
Donderdag 25 april 2019 hebben wij afscheid genomen van onze kerkelijk werker, mevrouw Aafke Stegeman, vanwege het beëindigen als gevolg van bezuinigingen van haar tijdelijk dienstverband. Dat kwam voor haar en voor ons abrupt en dus was het afscheid wat dubbel.
Toch hebben wij met ongeveer vijftig genodigden, uit het door Aafke opgebouwde netwerk, in de Grote Kerk dankbaar teruggekeken op de twee goede jaren die zij bij ons was. Het was gezellig met onderhoudend pianospel van Joop Lameris en met al het lekkers dat koster Alie Hemrica met hulp van velen voor ons had klaargezet.
Onze voorzitter Ale Groen opende na zijn welkom het rijtje sprekers die hun speech lieten vergezellen van een toepasselijk afscheidscadeau. Johannes Regnerus schetste aan de hand van een sprookje de positieve bijdrage van Aafke aan het Centrum Kerken Overleg. Durkje
Groen sprak vervolgens namens de vele vrijwilligers binnen de Grote Kerk: vooral het begin was wennen voor Aafke zelf, maar ook voor de sterk betrokken soms wat vastgeroeste, maar “mooie mensen” zoals zij ze vaak liefdevol noemde. Maar inmiddels was men naar elkaar toe gegroeid en dus wordt haar vertrek betreurd. Ankie Hofma sprak datzelfde uit namens de Taakgroep Cultuur en noemde als voorbeeld de prachtige expositie van Anne Woudwijk vorig jaar. Zij prees de door Aafke ingeslagen nieuwe wegen en speelde als dank op piano een werk waarvan zowel rust als reuring uitging, passend bij haar. Bijzonder is ook dat Anne Woudwijk aanwezig was met als cadeau zijn prachtige ets van een mammoet: Aafke, een “mam die moet”. Zijzelf gaf in haar dankwoord uitdrukking aan haar teleurstelling over het overhaaste vertrek door “met lege handen” te komen, maar wenste ons vele nieuwe initiatieven en versterking van de bestaande toe. Tot slot bedankte Ale Groen haar namens de Stuurgroep nogmaals voor alles wat zij voor de Protestantse Gemeente te Drachten en vooral de Grote Kerk heeft mogen betekenen de afgelopen jaren en wenste haar veel zegen toe op haar verdere levensweg.

Namens de Stuurgroep Grote Kerk,
Fokke Wijngaarden, secretaris